dilluns, 13 de juny del 2011

44è Cafè a Ullà amb la Sonia Martinoy

13 de Juny del 2011
Ullà (Baix Empordà) 1.019 habitants
Bar/Botiga l'Agrària

Preu del cafè 0,85 (el més baix fina ara)
Tenen Ratafia Russet
A l'embotit cru allargat de porc li diuen Botifarra
i als de Barcelona Xaves (des d'ara ja no Txaves)








XAVA: [variant de xaval]
1 adj i m LING Dit del parlar propi d'alguns sectors de Barcelona amb una clara influència del castellà, caracteritzat per una eliminació de les consonants sonores i de les vocals obertes i neutres.
2 adj i m i f Dit de la persona que parla xava.

Aquest ha estat un dels aprenentatges d'aquest matí que ha donat molt de si.
Ullà és un poble situat a la falda del Montgrí, amb un centre de carrers petits  amb cases de pedra antigues i alguns barris nous que miren molt a Torroella. Al bell mig d'Ullà hi ha un racó de mon fantàstic on es pot esmorzar, llegir el diari, comprar productes bàsics i xerrar amb els veíns i veïnes del poble. Aquí escoltant com plovia amb força i acompanyats d'alguns trons amb molta personalitat hem cafetejat amb la Sònia.

La Sònia Martinoy és una noia prima amb melena vermellosa que no para de fer coses i de caminar amunt i avall. Sempre que pot s'enfila des de Torroella cap al Montgrí i si intenteu seguir-la segur que tindreu greus problemes. Treballa de tècnica d'immigració al consell comarcal i cosntata que les retallades socials actuals afecten principalment els més necessitats i ataquen els drets bàsics de les persones. no hi ha cap banquer que pateixi ni un pel per arreglar el desori que han creat.  Ella està molt preocupada per el racisme que hi ha escampat per tot arreu i s'empipa quan veu que les dretes en treuen profit.  Hem estat xerrant molta estona de les protestes dels indignats d'arreu i els dos tenim sentiments contradictoris al respecte. En realitat ens sep greu no estar ficats al mig dels aconteixaments. La Sònia sempre ha recolzat i impulsat iniciatives socials i segur que ho continuarà fent.

Mentre en Bru menjava els seu entrepà de llangonissa m'ha explicat que els habitants d'Ullà s'anomenen Cugots i Cugotes però ara no recordo ben be el perque......